Laden Evenementen

Theatermaker Helmert Woudenberg overleden

Op 23 november 2023 is in Amsterdam geheel plotseling acteur en theatermaker Helmert Woudenberg (78) aan een hartaanval overleden. Een acteur die 55 jaar lang menigeen met zijn werk en rollen heeft beroerd: gisteren stond hij nog op het toneel in Tilburg met de voorstelling Blind van Matzer.

Na zijn eindexamen aan de Amsterdamse Toneelschool in 1968 was Helmert verbonden aan Toneelgroep Centrum.
In 1970 richtte hij samen met een groep jonge acteurs, waaronder Marja Kok en Peter Faber, het legendarische Werkteater op. Een vernieuwend collectief dat toneel naar en over gewone mensen op het podium bracht en brak met alle geldende Nederlandse theaterconventies.
Behalve onvergetelijke rollen in de Werkteaterfilms Opname en Een Zwoele Zomeravond speelde Helmert o.a. in de films Blue Movie en Max Havelaar.
Later werkte hij o.a. bij Baal, Toneelgroep Theater en Carver en schreef en speelde hij vele solovoorstellingen, zoals Fortuyn en Waterman.
De laatste jaren was hij als acteur betrokken bij meerdere locatie projecten van Toneelgroep Jan Vos.

Helmert Woudenberg ontwikkelde een spelmethode op basis van de vier elementen (Vuur, Water, Lucht en Aarde) waarin hij trainingen gaf. In 2021 werd hij als acteur, regisseur, toneelschrijver en theaterdocent benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdienste als theatermaker.
Helmert heeft twee zonen en een dochter.