Laden Evenementen

In deze film zoomt de Zweedse Ruben Östlund in op de lelijke kant van de mens en heeft zich daarin flink uitgeleefd. ‘Money makes the world go around’, maar als het erop aankomt blijkt al snel het contrast tussen oppervlakkigheid, desinteresse en arrogantie van de macht tegenover empathie, betrokkenheid en bescheidenheid.

Een leeghoofdig jong stel, fotomodel op zijn retour Carl (Harris Dickinson) en influencer Yaya (Charlbi Dean) maakt aan boord van een super-de-luxe jacht – metafoor voor een samenleving in het klein – kennis met een Scandinavische Tech-miljardair, een ‘sympathiek’ Brits echtpaar, rijk geworden in de wapenhandel, en een Russische oligarch, groot geworden in de mest Business. Het stel reist gratis op grond van de professionele promotiewerkzaamheden van Yaya; de rijksten der aarde genieten van extravagante luxe en de diensten van zeer onderdanig, hardwerkend personeel dat vooral afhankelijk is van de fooien.

De kapitein van het schip (Woody Harrelson), een zuipschuit, laat zich gedurende de tocht alleen zien tijdens het verplichte ‘Captain’s Dinner’. Het jacht trotseert een zware storm en de opvarenden worden achter elkaar verschrikkelijk zeeziek met alle fysieke ongemakken en uitzinnig gedrag van dien.
Er volgt een half uur durende bizarre, onsmakelijke scène, met een prominente rol voor de ladderzatte kapitein en de oligarch.

Het venijn zit hem in de staart
Piraten overvallen het jacht en er breekt brand uit. Een aantal opvarenden weet zich te redden en spoelt aan op een onbewoond eiland. Al snel zijn de rollen totaal omgedraaid. De rijken der aarde weten zich geen raad en kunnen nauwelijks overleven terwijl de armen – de Aziatische schoonmakers, die benedendeks wonen en werken – alle vaardigheden bezitten om te kunnen overleven. De bestaande hiërarchie blijkt compleet op zijn kop gezet.

Deze film won de Gouden Palm tijdens het Cannes Film Festival 2022 en werd ook de winnaar van de publieksprijs tijdens het Parool Film Fest in Amsterdam.

Triangle of Sadness is een geslaagde, absurdistische film met een kritische kijk op het grote geld en de ongelijkheid in de wereld. In Cannes, waar de jachten van de superrijken liggen, werd door het publiek smakelijk gelachen om de film maar Östlund stuurt zijn publiek wel met een boodschap naar huis.
Wat zou jij doen? Eén om nog even gezellig over na te praten!

Regisseur – Ruben Östlund
Acteurs – Charlbi Dean, Woody Harrelson, Dolly De Leon, Zlatko Burić e.a.

foto -Fredrik-Wenzel