Laden Evenementen
Sweet Dreams combineert meedogenloze satire en een uitbundige esthetiek in een verhaal over de ondergang van het Europese kolonialisme.

Op een afgelegen Indonesisch eiland, tijdens de nadagen van het koloniale tijdperk rond 1900, valt de Nederlandse suikerfabrikant Jan (Hans Dagelet) plotseling dood neer voor de ogen van zijn vrouw Agathe (Renée Soutendijk), er was sprake van een kil huwelijk. Op bevel van Agathe arriveren hun zoon Cornelis (Florian Myjer) en zijn hoogzwangere vrouw Josefien (Lisa Zweerman vanuit Nederland om het familiebedrijf te redden. Tot ieders ontzetting blijkt Siti (Hayati Aziz), Jans njaj [inheemse vrouw die ongehuwd samenwoont met een koloniaal], een sleutelrol in zijn testament te vervullen. Zij heeft een bastaardzoon van Jan, Karel, die enige erfgenaam blijkt te zijn. Cornelis en Josefien zetten alles op alles om Karel uit te schakelen.

Op hun beurt zien de Indonesiërs door de dood van Jan hun kans schoon om in opstand te komen tegen de arrogante Hollanders. Te midden van een opstand van de arbeiders begint een kat-en-muis-spel waar niemand heelhuids uit zal komen.

Het slavernijverleden is nog immer een actueel thema dat veel mensen raakt. Formeel al in 1860 afgeschaft in ons koninkrijk, in Nederlands-Indië duurde de uitbuiting nog decennia voort. Sweet Dreams begint vanuit het perspectief dat de kolonialisten als vanzelfsprekend de lakens uitdelen en fabrieks- en plantagearbeiders kunnen bevelen zonder gemor, maar dat perspectief kantelt geleidelijk. Het visueel fraaie Sweet Dreams kijkt kritisch naar het Nederlands koloniale verleden, en regisseur Sendijarević verpakt die kritiek in absurdistische, droogkomische, bijna theatrale scènes. Nederlands inzending voor de Oscars van 2024.

foto – Sweet-Emo Weemhoff

Regisseur – Ena Sendijarevic

Cast – Renée Soutendijk, Florian Myjer, Lisa Zweerman, Hans Dagelet, Hayati Azis, Peter Faber, Rio den Haas, Muhammad Khan