Laden Evenementen

Deze filmvoorstelling gaat niet door!
Gedurende twaalf jaar heeft de Dreyfus-affaire Frankrijk verscheurd en een grote schokgolf veroorzaakt in de hele wereld.
Juridische fouten, gerechtelijke dwalingen en antisemitisme waren verweven in dit immense schandaal, waarschijnlijk het grootste politiek schandaal van het einde van de 19de eeuw, welke de geschiedenis is ingegaan als de Dreyfus-affaire.

De film JAccuse vertelt dit relaas vanuit het standpunt van Kolonel Picquart. Wanneer hij aan het hoofd komt van het bureau voor contraspionage, ontdekt hij dat de bewijzen tegen Kapitein Alfred Dreyfus vervalst zijn. Hij wordt onterecht verdacht van spionage voor de Duitsers en in 1894 veroordeeld tot levenslange verbanning naar Duivelseiland bij Frans Guyana.
Vanaf dan, en met gevaar voor zijn eigen carrière en leven, zet Kolonel Picquart alles op alles om de ware schuldigen te ontmaskeren en Alfred Dreyfus in eer te herstellen.

De titel van de film is ontleend aan Emile Zola’s beroemde open brief J’accuse (“Ik beschuldig…!”) uit 1898 en is gebaseerd op de roman van schrijver Robert Harris. De film is winnaar van drie Césars Awards en winnaar van de Grand Jury Prize in Venetië.

Regie – Roman Polanski
Cast –  Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner