Laden Evenementen

In het kader van de Dag van de Mensenrechten op 10 december presenteert de Filmtuin deze week de film El Buen Patrón (‘De Goede Baas’). Fabriekseigenaar Blanco (Javier Bardem) staat onder druk omdat hij kans maakt op een lokale onderscheiding voor zakelijke uitmuntendheid. Wanneer zijn ‘perfecte plaatje’ wordt bedreigd probeert hij uit alle macht de schone schijn in zijn fabriek op te houden.

In en rond zijn fabriek Blancos Básculas moet alles altijd in evenwicht zijn. Ze maken immers weegschalen in alle soorten en maten. Daar bereidt de schijnbaar welwillende baas Blanco zijn personeel voor op een komende inspectie door een groep die lokale bedrijven bezoekt. Hij zet alles op alles om de prijs in de wacht te slepen.
Blanco is charismatisch met een quasi aandoenlijk voorkomen, maar nader beschouwd is hij vooral een egoïst die alles doet voor eigen gewin. Hij zegt dat zijn medewerkers als zijn familie zijn, maar gebruikt hen als middel om zijn doelen te bereiken; niet per se financieel, maar voor erkenning door middel van de begeerde onderscheiding.
Blanco hoort zichzelf graag praten, en steeds als hij speecht maakt hij daar op zijn manier een ongemakkelijk momentje van. Tóch weet hij zijn medewerkers én de kijkers mee te krijgen. Charisma.

De spanningen beginnen echter op te lopen als de onlangs ontslagen Jose met zijn twee kinderen opduikt en eist dat hij weer in dienst wordt genomen. Door smakelijke intriges wordt Blanco steeds meer in het nauw gedreven. De chaos wordt groter en oncontroleerbaar. Dit is het verhaal over hoe iemand alle grip verliest en langzaam gek wordt.

Een treffende, leuke komedie met veel herkenbare situaties en een prima eindshot!

Regisseur – Fernando León de Aranoa
Acteurs – Javier Bardem, Aimudena Amor, Manolo Solo