Laden Evenementen

Deze editie organiseren wij in het kader van de Boekenweek in samenwerking met Bibliotheek Eemland in gesprek met Jonah Falke.

Hoe bepaalt je familie je leven?
Een laatste erfgenaam ontrafelt het ontluisterende verhaal van zijn familie.

Aan de hand van zijn boek “De geschiedenis van mijn sok”, beschrijft hij de invloed die familie op iemands leven kan hebben.
In het Duitse stadje Schmallenberg in het Sauerland begon de familie Falke – behorend tot de oudste adel van Europa – ooit sokken te breien. Ze werden er wereldberoemd en uiteindelijk steenrijk mee.

Jonah is de laatste erfgenaam van de familie, de stamhouder, van de arme tak welteverstaan. Zijn voorvader liep van Sauerland naar Nederland om zijn geluk te beproeven. Zijn nazaten werden soldaten, molenaars en conciërges, leidden geen grootse levens. Aangespoord door zijn oudtante, die vreest dat de familie zal uitsterven als hij zich niet voortplant (‘Je hebt een opdracht in je leven, jongen!’) en de memoires van zijn opa, gaat Jonah op zoek naar zijn voorouders.
Welke bloedlijn zou hij precies voort gaan zetten? Een reis langs nog levende familieleden die hem via oostelijk Nederland naar New York, Canada, Berlijn en uiteindelijk Schmallenberg brengt. Onderweg vertelt iedereen zo zijn eigen versie van de waarheid en blijkt achter de ogenschijnlijk keurige familie een geschiedenis van sadisme en geweld schuil te gaan.
Jonah Falke (1991) werd geboren in Ulft en is schrijver, kunstenaar, documentairemaker, journalist en columnist.
Falke schrijft columns, essay’s en reportages voor Vrij Nederland, Het Financieele Dagblad en de VPRO-Gids, en was vele jaren vaste columnist bij De Gelderlander.
In 2016 verscheen Bontebrug, zijn debuutroman. Bontebrug werd genomineerd voor De Bronzen Uil 2017.
In 2019 volgde De mooiste vrouw van de wereld.
In juni 2020 verbleef Falke als artist in residence op de geboortegrond van Vincent van Gogh, Zundert. Daar maakte hij schilderijen en hield hij een dagboek bij. Het resulteerde in Dagboek uit Zundert (non-fictie). In 2021 won hij de Kunstprijs Oude IJsselstreek 2021. In 2022 verscheen zijn non-fictieboek Van armoede en won hij een Mercur voor Reportage van het Jaar.

Op 25 oktober 2023 verscheen Falke’s nieuwe non-fictie boek De geschiedenis van mijn sok. Het boek werd genomineerd voor het NPO Radio 1 Non-fictie Boek van het Jaar.

foto – Jan Willem Kaldenbach
Tip: Overdenk eens in hoeverre uw eigen familiesituatie bepalend is geweest voor wie u nu in de spiegel ziet.
Aanmelden voor de avond
Een toegangsbewijs á €7,50 per kaartje reserveer je op onze website. Het aantal plaatsen is beperkt, dus zorg ervoor dat je jouw ticket op tijd bemachtigt.
Over het Zincafé
Zincafé Leusden is een caféachtige avond waar mensen elkaar ontmoeten en van gedachten kunnen wisselen, met een speciale gast uit de wereld van politiek, wetenschap, religie, kunst en cultuur. De gast wordt geïnterviewd en/of houdt een korte voordracht en gaat met de zaal in discussie.
We zijn in 2010 gestart in Tapas Parador aan de Hamersveldseweg. Voor 2015 bereiden we lustrum activiteiten voor. Ideeën zijn welkom.
Blogs over eerdere bijeenkomsten vindt u op onze website.
Let op!
Ons contact emailadres is gewijzigd: gebruik nieuwsbrief@zincafe.nl  als u ons via de email wilt bereiken. Ook de Nieuwsbrief wordt vanaf nu vanuit dit adres verstuurd.
Uw Tips!
Tips over een nieuw onderwerp voor Zincafe Leusden horen wij graag. U kunt suggesties mailen naar: nieuwsbrief@zincafe.nl