Laden Evenementen

Nazi-kopstuk Rudolf Höss (Christian Friedel) woont met zijn gezin in een prachtig, comfortabel ingerichte dienstwoning met een grote ommuurde tuin, die grenst aan het concentratiekamp Auschwitz. Het leven is goed. Toch?

Hedwig Höss (Sandra Hüller), zijn vrouw, heeft haar persoonlijke mini-Versailles gebouwd op het stukje land vlak buiten de dikke omheining van het vernietigingskamp. Zij krijgt niet voor niets de bijnaam ‘koningin van Auschwitz’.
Zij zal zich deze idylle dan ook door niemand meer van zich laten afnemen. Zelfs niet door de Führer. En afscheid nemen door de dreigende overplaatsing van manlief is het laatste wat zij zich zal laten gebeuren. Lebensraum zoals de Führer het bedoeld heeft.

De camera blijft altijd aan de buitenkant van Auschwitz. Maar we horen een hoop. Rommelende machines, geschreeuwde bevelen, geweerschoten en kreten van pijn. Door het geluidsontwerp van The Zone of Interest is de Holocaust dus altijd extreem dichtbij. De roemruchte filmmaker laat zien waar de mensheid toe in staat is. Niet slechts een groep misleide Duitsers. Wij allemaal. Deze film is geen Derde Rijk-toerisme, maar een spiegel.

The Zone of Interest is genomineerd voor 5 Oscars waaronder Beste Internationale Film en Beste Sound Design.
De film werd eerder onderscheiden met de Grand Prix op het Filmfestival van Cannes. Glazer baseerde zich losjes op het gelijknamige boek van Martin Amis.

‘Een genadeloos meesterwerk’ (vijf sterren – BBC)
‘De geïmpliceerde Holocaust: een ervaring die je niet wilt, maar eigenlijk wel moet ondergaan.’ (Filmtotaal)

Regisseur – Jonathan Glazer
Cast – Christian Friedel, Sandra Hüller, Ralph Herforth, Max Beck e.a.