Laden Evenementen

De veelgeprezen regisseur Alexander Payne (VS, 1961), zet weer een nieuwe ‘loveable loner’ neer: de sarcastische, strikte professor Paul Hunham (Paul Giamatti, bewust gecast), niet bepaald geliefd onder zijn collega’s, maar nog veel minder bij zijn studenten. Hij resideert gedwongen op de campus om toezicht te houden op het handjevol achterblijvers dat het kerstreces niet in sneeuw of zon kan vieren zoals hun welgestelde schoolmaten: the holdovers.

Gaandeweg krijgen we een inkijkje in de hoofdkarakters en zien we dat er een band ontstaat tussen de oudere norse Hunham, einzelgänger, en de jonge opstandige, cynische Angus Tully (debutant Dominic Sessa), een slimme student met problemen, en het hoofd van de schoolkeuken Mary Lamb (Da’Vine Joy Randolph) die als verzoener partijen tot begrip voor elkaar weet te brengen.

‘The Holdovers’ is ouderwets en stijlvol vakmanschap. Ondersteund met tijdgebonden muziek, maar dan zonder liedjes die we al duizendmaal eerder gehoord hebben. Toch is deze film echt in 2023 gedraaid. Alleen al daarom om van te smullen!

‘In films, net als in de literatuur, hoef je de personages niet aardig te vinden, zolang ze maar interessant zijn om te volgen. Oscar Wilde zei het al: “Als je mensen de harde waarheid wilt vertellen, zal je ze moeten laten lachen. Anders maken ze je dood.”’ (Payne)

Regisseur – Alexander Payne
Cast – Paul Giamatti, Tate Donovan, Carrie Preston, Gillian Vigman, Da’Vine Joy Randolph, Dominic Sessa