Laden Evenementen

‘Tár’ speelt zich af in de internationale wereld van de klassieke muziek en is een afgewogen, als een muziekstuk gecomponeerd verhaal over de prestigieuze dirigent Lydia Tár (Blanchett), die alles en iedereen naar haar hand zet voor dat éne doel. 

De veeleisende vrouw wordt door velen gezien als een van de grootste levende componisten/dirigenten en is de eerste vrouwelijke chef-dirigent ooit. Zij heeft haar leven volkomen in de hand en alles onder controle. Zij is op het hoogtepunt van haar carrière terwijl ze zowel een boekpresentatie als de langverwachte live uitvoering van Mahlers Vijfde Symfonie bij een vooraanstaand Duits orkest voorbereidt. 

In de daaropvolgende weken begint haar leven zich vervolgens op een bijzonder moderne manier te ontrafelen. 

Het verhaal brengt inzicht in de impact van macht en controle binnen de huidige samenleving en op het leven van Tár zelf. Lydia Tár is iemand die haar leven aanstuurt zoals ze haar orkest dirigeert. Wat haar niet zint, moet anders; wat niet goed klinkt, moet opnieuw. Zelfs het boek dat over haar verschijnt, heeft zij zelf geschreven. Haar controledrang gaat gepaard met een hoge graad van arrogantie en egocentrisme. Door haar machtsgevoel ontbreekt elke ruimte voor empathie voor de acties en gevoelens van anderen. Zelfs verscheidene confrontaties met grootse gevolgen brengen Tár niet tot zelfreflectie en levensinzicht. 

Dat de dirigent uiteindelijk geconfronteerd wordt met de consequenties van haar narcistische gedrag mag dus niet verrassen. Is er dan toch nog een reden om met haar te doen te hebben of moet ze keihard worden veroordeeld? Stel dat zij een man zou zijn geweest? Een thema van alle tijden, maar vooral nu zeer actueel met de ‘cancelcultuur’ en MeToo-beweging.

De fantastische set- en kostuumontwerpen illustreren op geraffineerde wijze de persoonlijkheid van de dirigent en haar zelfbeeld; onberispelijke kleding, opgeruimde ruimtes en neurotische trekjes. Blanchett zet op een subtiele manier dit karakter heel sterk neer. 

Regisseur: Todd Field
Acteurs: Cate Blanchett, Mark Strong, Julian Glover e.a.
Foto – Focus Features LLC