Laden Evenementen

Het is even wennen aan de intense, sprookjesachtige cinematografie. De Victoriaanse wereld waarin de geniale, monsterlijke dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) op onorthodoxe wijze wetenschappelijke experimenten uitvoert en luchtbellen ophoest is prachtig weergegeven. Bij wijze van experiment wekt hij een jonge vrouw, Bella, tot leven. Bella groeit geestelijk versneld op, zonder de vooroordelen van haar tijd en raakt standvastig in haar doel om op te komen voor gelijkheid en bevrijding.

De film begint met snoeiharde contrasten, om aan te geven dat het Frankensteiniaanse huis waarin Bella Baxter opgroeit beklemmend is. Ze leeft een beschermd bestaan bij Baxter, mist kennis over de wereld en kijkt onbevangen naar de mensen om zich heen, maar heeft een grote drang er meer over te leren. Daarom gaat Bella er vandoor met Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), een gladde en losbandige advocaat. Bevrijd van de bekrompen mores van haar tijd beleeft zij met hem één groot wervelend avontuur over de wereldcontinenten in een eveneens historische bloeiperiode (rond 1900) van nieuwe uitvindingen en industriële ontwikkeling.

Het naakte, het lelijke, het walgelijke. Dat hoort zeker bij het Victoriaanse tijdperk met zijn morbide experimenten, maar die Wonderland-achtige wereld met ranzige details wordt fascinerend verbeeld. De film is geproduceerd door Emma Stone zelf.

Deze fabelachtige film is een waarachtige ‘fuck het patriarchaat’! (Filmtotaal)

foto – Yorgos Lanthimos
Regisseur – Yorgos Lanthimos
Cast – Emma Stone, Willem Dafoe, Mark Ruffalo