Laden Evenementen

Tijdens een familie-etentje aan zijn eettafel vol afhaalchinees, vertelt weduwnaar Jan (Johan Leysen, 30 maart 2023 overleden) tegen zijn kinderen Iris (Julia Akkermans) en Ivan (Eelco Smits) en schoondochter Elisabeth (Anniek Pheifer) dat hij levensmoe is.
Jan is niet ziek, welgesteld en heeft een aardig sociaal netwerk, maar wachten tot het zover is ziet hij helemaal niet zitten. Zijn 75ste verjaardag wil hij nog vieren, maar daarna stapt hij uit het leven. Zijn leven is, zoals dat hij dat noemt, voltooid. En al is dit misschien niet het juiste moment om zelf voor de dood te kiezen, hij is nou eenmaal liever te vroeg dan te laat.

Het nieuws slaat in als een bom, vooral bij Iris. Waar Ivan zijn vaders wens wat gelaten over zich heen laat komen, reageert Iris ontzet: ‘Het leven is geen fucking busritje!’ Zij vindt het onverteerbaar en wil haar vader beslist op andere ideeën brengen. Iris besluit verlof te nemen en trekt ongevraagd bij haar vader in.
Terwijl de vastgelegde datum nadert, besluit zij om van het schijnbaar geoliede draaiboek van haar broer af te wijken en probeert uit alle macht een antwoord bij haar vader los te krijgen op de enige vraag die er voor haar toe doet: waarom? Vervolgens zal blijken of zij de wens van haar vader leert begrijpen en daarmee zijn besluit accepteert.

‘Solide regiedebuut heeft een verrassend luchtige toon, die nooit afbreuk doet aan de ernst van de situatie. De film biedt geen makkelijke antwoorden, wel een eerlijke, menselijke blik. Vooral de slotscène, gefilmd in één lange take, maakt veel indruk.’ (VPRO Cinema)

‘Pink Moon is een fascinerende zoektocht naar de ultieme vorm van empathie.’ (Volkskrant)

Foto – Kris Dewitte
Regisseur – Floor van der Meulen (speelfilmdebuut)
Acteurs – Johan Leysen, Julia Akkermans, Eelco Smits, Anniek Pheifer e.a.