Laden Evenementen

Het verhaal draait om de briljante, Amerikaanse natuurkundige J. Robert Oppenheimer (1904-1967).
Van zijn studententijd in Engeland en Duitsland in de jaren twintig, waar hij kennismaakt met de kwantummechanica, via het Manhattanproject tot de geheime verhoren in Amerika in de jaren vijftig, toen de gevierde wetenschapper verdacht werd van communistische sympathieën.
Alles komt voorbij, maar het zwaartepunt van dit visuele spektakelstuk ligt op de ontwikkeling, de bouw en het tot ontploffing brengen van de atoombom. Dit alles speelt zich in het grootste geheim af in Los Alamos, New Mexico. Daarnaast kijken we ook in het gekwelde brein van Oppenheimer zelf, die wist dat de wereld na zijn uitvinding ‘voorgoed veranderd zou zijn’.

Oppenheimer, getrouwd met Katharine (Emily Blunt), heeft een affaire met Jean Tatlock (Florence Pugh), lid van de Communistische Partij. De overheid acht haar een potentieel risico voor de Amerikaanse veiligheid, hetgeen ook Oppenheimer zal raken.

Naast de zeer veelzijdige wetenschappelijke loopbaan en persoonlijke relaties van Oppenheimer wordt ook de politieke, sterk anticommunistische, tijdgeest van de vijftiger jaren in Amerika geschetst, ten tijde van McCarthy. Oppenheimer zette zich na WOII in voor toezicht op kernenergie en sprak zich uit tegen de nucleaire wapenwedloop.

Zoals altijd bij Nolan (Inception, Interstellar, Dunkirk) is ook Oppenheimer een veelomvattend beeldspektakel. Gefilmd door de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema die nooit digitaal maar altijd met celluloid (hier IMAX 65mm) draait vanwege beeld- en sfeerkwaliteit. ‘Oppenheimer’ won maar liefst zeven Oscars, onder meer voor beste film en beste cinematografie.

Regie – Christopher Nolan
Acteurs – Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon

https://youtu.be/dpUxTXCrom4?si=S0qtWvFtvnD7liJU