Laden Evenementen

In het kader van de Internationale Vrouwendag.
Met Madres Paralelas komt de Spaanse meester Pedro Almodóvar opnieuw met een fascinerende blik op moeders en moederschap.
Na het grote succes van het autobiografische Dolor y Gloria maakt Almodóvar vrouwen weer het middelpunt van zijn werk met prachtige rollen van Penélope Cruz en Milena Smit.

Twee alleenstaande vrouwen bevallen in hetzelfde ziekenhuis na een ongeplande zwangerschap.
Janis (Penelope Cruz), een fotografe van middelbare leeftijd is blij, maar de jonge Ana (Milena Smit), een tiener, is bang en onzeker. Een bijzondere vriendschap, ondanks hun verschillen, is geboren.

In dit verhaal speelt zijdelings de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) een rol. Voor veel Spanjaarden nog immer een gevoelig onderwerp dat door generaties heen littekens heeft achtergelaten. Janis woont in Madrid en gaat op zoek naar de geschiedenis van haar overgrootvader die indertijd door de fascisten is geëxecuteerd en achtergelaten in een massagraf. Zij ontmoet zodoende de (getrouwde) antropoloog Arturo en raakt zwanger.

Het verhaal wordt een poos later hervat en krijgt een wending. Arturo bezoekt Janis en de baby en stelt vast dat dit nooit zijn kind kan zijn. Dan volgen de emotionele verwikkelingen elkaar in groot tempo op. De aangrijpende finale laat zien hoe lang een oorlog kan doorwerken omdat, volgens Almodóvar, ‘geschiedenis zich niet de mond laat snoeren.’

De film was de openingsfilm op het Filmfestival van Venetië waar Penelope Cruz werd onderscheiden als Beste Actrice.

Regisseur – Pedro Almodóvar
Cast – Penélope Cruz, Rossy de Palma, Milena Smit, Aitana Sánchez-Gijón
https://www.youtube.com/watch?v=4S3loF3IZ9c