Laden Evenementen

Ontroerend Brits drama, een verhaal van alle tijden. Londen 1953. De sterk acterende Bill Nighy (voor het eerst in een hoofdrol!) als Mr Williams, een man op leeftijd, al decennia lang in dienst als gemeenteambtenaar in Londen, die door iedereen altijd met zijn achternaam wordt aangesproken.
Een trouwe, grijze muis, compleet met bolhoed en krijtstreep, die zich verliest in de bureaucratie van de wederopbouw van het Engeland na de Tweede Wereldoorlog.
De film maakt die setting tot een tragikomedie waarin iedereen van het kastje naar de muur wordt gestuurd en enig elan en werklust ver zijn te zoeken. Zijn jongere collega’s krijgen op een zeker moment echter wel steeds meer interesse in Williams, hun geheimzinnige senior-collega.

Terwijl het eindeloze papierwerk zich opstapelt verneemt Williams op een dag dat hij niet meer lang te leven heeft. Zijn diagnose dwingt hem om zijn leven weer in eigen hand te nemen, op zoek te gaan naar de zin daarvan en naar het geluk dat hij lang geleden verloor om zo alsnog een erfenis na te laten voor de volgende generatie. Op simpele en poëtische wijze wordt het lot van de ingetogen ambtenaar Williams in fragmenten verteld.

Living is gebaseerd op de klassieke Japanse dramafilm ‘Ikiru’ (1952) van Akira Kurosawa (Tokio, 1910). Het scenario van het originele verhaal – ikuru betekent ademen – werd voor deze film herschreven door Kazuo Ishiguro (Nagasaki, 1954), o.a. bekend van zijn boek over een soortgelijk thema The Remains of the Day (in 1993 verfilmd met Anthony Hopkins). ishiguro won in 2017 de Nobelprijs voor Literatuur. Een grote naam!

Regisseur –  Oliver Hermanus
Acteurs – Bill Nighy, Aimee Lou, Tom Burke, Alex Sharpe e.a.