Laden Evenementen

Besturen in een gepolariseerde samenleving, een gesprek met Mirjam Sterk en Gerolf Bouwmeester.

Graag vooraf aanmelden. Ga daarvoor naar onze website of volg de instructie verderop in deze Nieuwsbrief.

Vanavond ontmoeten we in Zincafé Mirjam Sterk, theologe, voormalig Tweede Kamerlid, gedeputeerde van de provincie Utrecht en Gerolf Bouwmeester, burgemeester van Leusden.

Mirjam Sterk
Mirjam Sterk (Zeist, 1973) studeerde theologie in Utrecht en Amsterdam, was o.a. docent godsdienst en redacteur bij de IKON en zat van 2002-2012 voor het CDA in de Tweede Kamer.
Zij woonde in de Verenigde Staten, waar ze actief was als o.a. columnist en schrijver, toen ze werd voorgedragen als gedeputeerde in de provincie Utrecht. Ze kwam er voor terug naar Nederland en is er sinds februari 2022 verantwoordelijk voor het landelijk gebied van Utrecht, waar grote opgaven wachtten en wachten: de natuur moet worden hersteld, de stikstofuitstoot moet omlaag en de boerenfamilies moeten hun boterham kunnen verdienen.
Maar ook de energietransitie en woningbouw vragen om ruimte. De provincie speelt daarin een belangrijke rol. Dat brengt spanning en dynamiek met zich mee. Dat zien we aan de nieuwe verhoudingen na de recente statenverkiezingen. Wat doen die spanning en dynamiek met met Mirjam en wat drijft deze bestuurder, hoe zien haar persoonlijke drive en kompas eruit?

Gerolf Bouwmeester
Gerolf Bouwmeester (Zwolle, 1972) begint aan zijn tweede termijn als burgemeester. Hij studeerde geschiedenis aan de VU in Amsterdam, werkte als raadsgriffier bij verschillende gemeenten en werd in 1988 actief voor D66, was o.a. raadslid in Amsterdam en voorzitter van het stadsdeel Amsterdam-West. Sinds september 2017 is hij burgemeester van Leusden.
De huidige raadsperiode kenmerkt zich door een naar Leusdense begrippen zeer felle verkiezingscampagne in 2022, ongekend scherpe debatten en een pittige bestuurscrisis. Is Leusden nog die vredige plattelandsgemeente? Polariseert de Leusdense politiek? Zijn belangen nog te verenigen? Wat kan een burgemeester betekenen? We zijn benieuwd welke levenslessen Gerolf Bouwmeester benut in zijn werk in Leusden.

Aanmelden voor de bijeenkomst
U meldt zich vooraf aan door een kaartje te kopen via onze webshop, deze vindt u op onze website.
Kaartjes kosten € 5,00 per bezoeker. Uw betaling beschouwen wij als reservering.
Voor late beslissers is het mogelijk om met pin te betalen aan de zaal. Houd er rekening mee dat de zaal VOL kan zijn.

Zincafé biedt u bij het begin van de avond als welkom gratis koffie of thee aan (andere consumpties zijn voor eigen rekening).
Halverwege de avond is er een korte pauze waarin u met elkaar kunt discussiëren en kunt genieten van een drankje.

Volgende bijeenkomsten Zincafé:
De lezing door Mirjam Sterk en Gerolf Bouwmeester is de laatste lezing van dit jubileum jaar.
We leggen momenteel de laatste hand aan een nieuwe serie lezingen. Die serie zal starten in september 2023. Houd voor de verdere invulling van het programma onze website in de gaten.

Algemeen
Welkom bij Zincafé
Zincafé Leusden is een caféachtige avond waar mensen elkaar ontmoeten en van gedachten kunnen wisselen, met een speciale gast uit de wereld van politiek, wetenschap, religie, kunst en cultuur. De gast wordt geïnterviewd en/of houdt een korte voordracht en gaat met de zaal in discussie.

Zincafé Leusden organiseert bijeenkomsten waarbij het gesprek met elkaar van belang is, waar de mening kan worden gescherpt, maar waar vooral ook valt te ontdekken dat het goed is samen te zijn.

Verslagen van eerdere bijeenkomsten vindt u op onze website.

Uw Tips!
Tips over een nieuw onderwerp voor Zincafe Leusden horen wij graag. U kunt suggesties mailen naar: nieuwsbrief.zincafe@gmail.com.

Wij zijn voor al uw vragen te bereiken via:
Zincafé
Frits Raaijmaakers
06-22938124
nieuwsbrief.zincafe@gmail.com