Laden Evenementen

Cinta Depondt van PAX spreekt in het kader van de Vredesweek over het thema: Vrede en grenzen
U meldt zich vooraf aan via onze website www.zincafe.nl of volg de instructie verderop in deze Nieuwsbrief.

Vrede en grenzen
In het kader van de Vredesweek heeft PAX de ‘Generatie vrede’ in het leven geroepen. Een vredesbeweging die tot doel heeft jong en oud te verbinden in een gezamenlijke missie voor een vreedzame wereld. Zeker met de oorlog in Oekraïne, die misschien voelt als ‘bij onze buren’ is het goed om na te denken over vrede, een begrip dat sinds WO II vele nuances heeft gekregen.
Cinta Depondt van de landelijke organisatie PAX neemt ons aan de hand van enkele vragen mee in het denken hierover:* Vrede – wat is daarvoor nodig?
* Wat is vrede eigenlijk?
* Hoe bouw je vrede op en hoe houd je haar in stand?
* Hoe krijg je vrede terug als die met grof geweld wordt verstoord?

lees verder https://vredesweek.nl/
https://paxvoorvrede.nl/wie-wij-zijn/pax-christi

Deze avond organiseren wij in overleg met de lokale PAX ambassade Leusden.

Cinta Depondt
Cinta is programmaleider Oost-Europa en Eurazië bij PAX, studeerde o.a. politieke wetenschappen en werkte voor de Nederlandse Ambassade in Georgië. Nu zet ze zich bij PAX in voor vredeswerk, sinds 2014 in het bijzonder voor Oekraïne.
Een citaat: ‘ Zoeken naar begrip en er vanuit gaan dat ieder mens steeds de keuzes maakt die voor hem of haar op dat moment het beste lijken. Werken aan vrede en dialoog blijft ook steeds een persoonlijke leerweg.”

Na de annexatie van de Krim door Rusland organiseerde Cinta een Youth Peace Tour Ukraïne. Op reis met 15 jonge leiders door Oekraïne werd gereflecteerd op politieke en persoonlijke ontwikkeling gericht op het ontwikkelen van vaardigheden om de samenleving te veranderen, gebaseerd op respect voor diversiteit.

In 2016 startte zij het project ‘Culture of Dialogue’ dat erop gericht is om mensen in Oekraïne op te leiden voor het begeleiden van dialoog in een sterk gepolariseerde samenleving.

Op 27 februari 2022 hield Cinta namens PAX een speech tijdens de solidariteitsactie voor Oekraïne op De Dam in Amsterdam. Te bekijken via Youtube.

Op 24 mei 2022, Internationale Vrouwendag voor vrede en ontwapening, was Cinta samen met Laurien Crump te gast in het radioprogramma Spraakmakers bij Radio1 KRO-NCRV. Te beluisteren via
https://www.nporadio1.nl › fragmenten

 

Volgende bijeenkomsten Zincafé:
maandag 21 november,  Mgr. Gerard de Korte, bisdom Den Bosch, n.a.v, de sociale encyclieken ‘Laudato Si’ en ‘Fratelli tutti’
maandag 16 januari 2023, Geraldine Leegwater, “Groen pensioen, ethisch beleggen” (onder voorbehoud)
maandag 13? maart 2023 in het kader van de boekenweek.
maandag 24 april 2023, definitieve invulling volgt.Houd voor de verdere invulling van het programma onze website in de gaten.

 

Verslagen van eerdere bijeenkomsten vindt u op onze website.

 

Aanmelding vooraf:
U meldt zich vooraf aan door € 5,00 per bezoeker over te maken op het IBANnummer NL17 RABO 0197 9186 46 tnv. Raad van Kerken in Leusden onder vermelding van ZINCAFE 2609, uw naam en het aantal bezoekers.
Betalen = reserveren.
LET OP! HET IBAN-NUMMER IS GEWIJZIGD!Voor late beslissers is het mogelijk om met pin te betalen aan de zaal. Houd er rekening mee dat de zaal VOL kan zijn.

Zincafé biedt u bij het begin van de avond als welkom gratis koffie of thee aan (andere consumpties zijn voor eigen rekening).

Halverwege de avond is er een korte pauze waarin u met elkaar kunt discussieren en kunt genieten van een drankje.

 

Algemeen
Sociale media
U kunt het Zincafé Leusden ook volgen via Facebook en Twitter en hier met elkaar in discussie gaan. Zie hiervoor de homepage van www.zincafe.nl
Ook vindt u op deze website alle verslagen, foto’s en liedjes van de afgelopen keren.Welkom bij Zincafé
Zincafé Leusden is een caféachtige avond waar mensen elkaar ontmoeten en van gedachten kunnen wisselen, met een speciale gast uit de wereld van politiek, wetenschap, religie, kunst en cultuur. De gast wordt geïnterviewd en/of houdt een korte voordracht en gaat met de zaal in discussie.

Zincafé Leusden organiseert bijeenkomsten waarbij het gesprek met elkaar van belang is, waar de mening kan worden gescherpt, maar waar vooral ook valt te ontdekken dat het goed is samen te zijn.

Uw Tips!
Heeft u een tip over een nieuw onderwerp voor Zincafe Leusden? Ook dat horen wij natuurlijk graag van u. Mail uw suggesties naar nieuwsbrief.zincafe@gmail.com.