Kees Vriend & Bas Bons – Goesting
zaterdag 28 september | 20:00
| €15,50‘Goesting’ is een muzikale roadtrip door het land van onze zuiderburen met de mooiste Vlaamse liedjes en de verhalen erachter voor Bourgondiërs en liefhebbers van prachtige muzikale vertellingen.
Ooit maakten we slechte Belgenmoppen, konden we beter voetballen en spraken we er gekscherend over dat we Vlaanderen maar weer bij Nederland moesten voegen. Maar tijden zijn veranderd! We zijn zelf in de war en België straalt als een oase van geluk die ze zo prachtig bezingen in beeldschone Vlaamstalige liedjes. Chansonniers als Raymond van het Groenewoud, Gorki, Johan Verminnen en Stef Bos zingen Vlaanderen elke dag een beetje mooier met verstillend mooie liedjes en ongepolijste, rauwe schoonheid.
Bas Bons en Kees Vriend verzamelden de mooiste liedjes en gingen op roadtrip door België om de verhalen achter de liedjes bij onze Belgische vrienden te verzamelen. Op zoek naar de GOESTING!
Bas Bons en Kees Vriend zijn twee verhalenvertellers en singer/songwriters die elkaar vonden in de liefde voor het Nederlandstalige Lied. Na eigen cd’s en solovoorstellingen in de theaters besloten ze voor Goesting de handen ineen te slaan. Allez, dompel u onder in bekende pareltjes en onbekende chansons en voel de Goesting. Vlaanderen boven!
Op 8 augustus vond onderstaand interview met Bas Bons plaats.
In Vlaanderen liggen de mooie liedjes voor het oprapen. Het is alleen een kwestie van inpakken en meenemen, vonden de twee singer-songwriters Bas Bons en Kees Vriend. Dus trokken ze naar het zuiden om na een week terug te komen met een koffer vol odes aan het leven en de liefde. Breekbare en rauwe liedjes vervat in ’Goesting’ waarin het beste dat Vlaanderen te bieden heeft, wordt gelardeerd met mooie verhalen.
Bij Bas aan de keukentafel in Amersfoort vertellen ze over hun voorstelling waarmee ze in 2019 tal van theaters aan te doen.
Goesting! Het is een van die prachtige Vlaamse begrippen die in ons toch wat bottere Nederlands moeilijk is te vatten. ,,Goesting laat zich niet vatten in één woord. Ik zou zeggen, geile hunkering”, zegt Kees. ,,Waarnaar? Naar liefde of het leven. Maar je proeft de passie. En juist die bloemrijke passie is de reden dat we naar Vlaanderen zijn gegaan om die nummers te omarmen.”
Beiden benadrukken dat er ook in Nederland in de kleinkunst veel mooie nummers zijn geschreven. Bas, pianist van de twee:,,Alleen in Vlaanderen zijn ze nog mooier. En het viel ons op dat de Vlamingen ook veel trotser zijn op hun kleinkunstenaars zijn. Artiesten als Raymond van het Groenewoud, Gorki, Kommil Foo, om een paar te noemen, zijn daar helden waar de zalen voor volstromen. En terecht. Ik ben altijd al een beetje verliefd op Vlaanderen geweest. Niet alleen om de muziek.” Een lach. ,,Dichter Willem Wilmink schreef niet voor niets: ’Waarom blijven we niet hier waarom blijven we niet in Vlaanderen, met zijn duizend soorten bier’.” Kees valt bij: ,,Dus hadden we ook een goeie smoes om samen op pad te gaan.”
Kees: ,,De trip voerde ons onder andere langs Gent, Ieper, Ninove, Aalst en Ploegsteert. Daar heb je het café La Grande Place. Was van de moeder van ‘gevallen wielerheld’ Frank VandenBroucke. Hij ligt in Ploegsteert begraven. De gesprekken in dat café en onderweg, pure blues die precies in ’Goesting’ past.”
Bas: ,,We hebben ons die week schatgravers gevoeld met zoveel moois om mee te nemen. Onderweg terug naar Nederland schreven we in de bus de titelsong van de voorstelling ‘Goesting’. Inmiddels, voorzien van clip, te zien op youtube. Het wordt trouwens geen voorstelling waarin we het Vlaams imiteren. We houden ons aan de teksten maar zingen in het Nederlands.”