Laden Evenementen

Prof. dr. Govert Buijs en de ‘economie van de vreugde’ met: Waarom werken wij zo hard?

Werken doen we niet alleen maar omdat we ‘brood op de plank’ willen, maar waar doen we het dan wel voor? In zijn nieuwste boek ‘Waarom werken we zo hard? Op weg naar een economie van vreugde ‘, geeft Govert Buijs, hoogleraar politieke filosofie en levensbeschouwing aan de Vrije Universiteit, antwoord op die vraag.
Werken heeft volgens hem al lang niet meer te maken met overleven. Werk is een belangrijk onderdeel van onze identiteit geworden. Mensen willen waardering voor wat ze doen. Ze willen meetellen en succesvol zijn en dat succesdenken is in de afgelopen decennia steeds toegenomen. Al dat gewerk bij elkaar opgeteld zou je als verzamelnaam ‘de economie’ kunnen noemen.
De afgelopen twee eeuwen is de mens als ‘homo economicus’ een dominante plek gaan innemen in onze samenleving. Zijn werk heeft ook een keerzijde. “Ons huidige model van werken is zowel psychologisch als ook ecologisch onhoudbaar. Psychologisch omdat het ons stress bezorgt, ecologisch omdat we dit productieniveau niet nog eens tweehonderd jaar kunnen volhouden”, legt Govert Buijs in een interview over zijn boek in NRC uit.
Inmiddels hebben we een economie die zo ongeveer het hele gelaat van de aarde bedekt, met overal bouwwerken, wegen, verontreinigde lucht en vervuilde zeeën. Daarom pleit hij voor een economie die beter is voor mens en milieu en noemt die een economie van vreugde.

Govert Buijs (1964) studeerde politicologie, theologie en filosofie, en promoveerde in 1998 cum laude op een proefschrift over de Amerikaanse politiek filosoof Eric Voegelin. Hij is bijzonder hoogleraar Politieke Filosofie en Levensbeschouwing aan de Vrije Universiteit Amsterdam en geeft ook filosofieonderwijs aan de VU School of Business & Economics. Momenteel bezet hij de F.J.D. Goldschmeding-leerstoel Economie in Relatie tot Civil Society.

Voor meer informatie: www.zincafe.nl