Laden Evenementen

José Huurdeman met
‘Hoe gastvrij was Leusden tijdens de tweede wereldoorlog? (en hoe gastvrij zijn we nu?)’

De Leusdense schrijfster José Huurdeman vertelt in het Zincafé van maandag 13 januari over Leusden en de Leusdenaren in de Tweede Wereldoorlog. Ze doet dit aan de hand van haar boek ‘Ondergronds in de Tweede Wereldoorlog -Verhalen uit de Gelderse Vallei, Veluwe en Krimpenerwaard’* dat in april is verschenen. Voor dat boek pleegde ze onderzoek en hield ze een aantal interviews.
Verbindende schakel in Huurdemans boek zijn de verhalen van verzetsmensen die uit Leusden afkomstig of daar actief waren. Uit de verhalen blijkt dat het verzet in onze regio zeer actief was.

Wist u dat…
• in vrijwel alle boerderijen en woningen onderduikers werden opgevangen?
• dat veel inwoners met gevaar voor eigen leven Joodse vluchtelingen opnamen?
• dat er vanuit Leusden een pilotenlijn actief was en dat er dan ook in boerderijen gestrande geallieerde militairen (in de volksmond piloten genaamd) waren verstopt?
• in Leusden vier afwerpterreinen in gebruik waren voor wapendroppings, bestemd voor het gewapend verzet?
Ook wordt duidelijk dat inwoners van de gemeente Leusden talloze vluchtelingen heeft opgevangen. Vanaf oktober 1944 herbergden iedere boerderij, iedere woning in Leusden en Stoutenburg maandenlang evacués. Deze vluchtelingenstroom was het gevolg van de Duitse reactie op de Operatie Market Garden. De evacués kwamen onder andere uit Arnhem, Wageningen, Renkum, Bennekom

Wat kunnen wij leren uit deze verhalen voor de gastvrijheid van nu?
Een vrijwilliger van Gastvrij Leusden licht dit na de pauze toe.

* Ondergronds in de Tweede Wereldoorlog, Verhalen uit de Gelderse Vallei, Veluwe en Krimpenerwaard. Uitg. Hist. Kring Leusden, Het boek is tijdens de bijeenkomst te koop.

José Huurdeman (1957)
geboren en getogen op een Leusdense boerderij, heeft verschillende boeken, vooral over de geschiedenis van Leusden, op haar naam staan. Ze is daarnaast gids van twee Grebbelinietochten van Leesbaar Landschap Leusden. Ze is ook ambassadeur van De Ambassade van Vrede die de jaarlijkse Vredesweek in onze gemeente inhoud en vorm geeft. Meer informatie over José vindt u op haar website: www.josehuurdeman.nl

Voor meer informatie: www.zincafe.nl