Laden Evenementen

In samenwerking met Maatschappij Onderwijs Leusden, Muza Valiaddinzade, een virtuoos talent op de piano.
Het verhaal
De juiste mensen op het juiste moment kunnen een wereld van verschil maken.
Dit geldt absoluut voor de jonge Oekraïense pianiste Muza Valiaddinzade.

Muza is geboren in Azerbeidzjan. Al op jonge leeftijd is bij Muza de liefde voor muziek en vooral voor de piano ontstaan. Op vijfjarige leeftijd is ze begonnen met muzieklessen op de plaatselijke muziekschool. Al snel is het duidelijk dat Muza een bovengemiddeld talent bezit.

Toen Muza een jaar of twaalf was speelde ze mee met het Filharmonisch orkest van Azerbeidzjan. Op een groot muziekconcours in Azerbeidzjan haalde ze de eerste prijs binnen.

Met zo veel talent was de keuze om naar het conservatorium te gaan eigenlijk van zelfsprekend. In Azerbeidzjan zijn er twee verschillende manieren om het conservatorium te volgen. Eén is dat de studie volledig zelf betaald moet worden en de tweede is dat de overheid de studio betaald. Dit is alleen weggelegd voor echt grote talenten. Muza heeft deze kans gekregen en met beide handen aangenomen.

In 2010 besluit de familie te verhuizen naar de Oekraïne. De familie houdt gewoon heel veel van dit land en ze hebben er al andere familieleden wonen. Een tijd lang is Muza haar studie in Azerbeidzjan blijven volgen, maar dat was uiteindelijk niet meer op te brengen en heeft ze de beslissing genomen om haar Master in Oekraïne af te maken. In Oekraïne zijn zo’n vijf conservatoria waarvan de twee belangrijkste te vinden zijn in Kiev en Odessa.

De keuze is gemaakt voor Odessa. Gewoon omdat, volgens Muza, deze stad de mooiste stad van Oost-Oekraïne is. Ondanks haar zware studie is Muza ook gaan werken. Ze studeerde al acht á negen uur per dag voor haar studie en daarnaast is ze muzieklessen gaan geven. Ze is van mening dat ze haar tijd altijd nuttig moet besteden. Ook bouw je zo werkervaring op en dat is in de toekomst altijd handig is haar instelling. Het leven is mooi en de toekomst ziet er rooskleurig uit.

Tot februari 2022. De Russen vallen aan meerdere kanten buurland Oekraïne binnen. Een escalatie van een oorlog die al sinds 2014 aan de gang is met de annexatie van de Krim. Muza woont in Odessa, de rest van het gezin in Nikolaeva, een plaats iets ten oosten van Odessa. Haar vader wil dat ze bij elkaar zijn en besloot Muza op te halen uit Odessa.

Als het duidelijk is geworden dat deze oorlog niet snel zal zijn afgelopen besluiten we om Nikolaeva te verlaten.
Er blijft niets anders over dan te vluchten naar het westen en 1,5 maand na het begin van de oorlog zijn we richting de Hongaarse grens getrokken. Daar we mensen kennen in Nederland is dat ons uiteindelijke doel geworden.
Hier begint een nieuw verhaal. In Gorinchem hebben we een woning gekregen waar we zeker voor een jaar mogen blijven. We hebben een huis, maar ik heb niets te doen en ik ben droevig, droevig omdat we alles kwijt zijn geraakt, het huis, mijn vrienden, mijn studie en vooral mijn muziek. Zonder spelen op de piano is het leven dubbel zo moeilijk.
In Gorichem zijn we in contact gekomen met pastoor Mark Brinkman die heeft geregeld dat ik, door de weeks, in de kerk op de piano kon gaan spelen. Ik doe dat al op zondag tijdens de dienst.

Muziek zorgt er voor dat de verschrikkingen van de oorlog en het missen van mijn thuis een beetje draaglijker zijn geworden.

foto – Andy_Doornhein