Laden Evenementen

Geertje Dircx was Rembrandts tweede vrouw. Ze was jarenlang zijn minnares en voedde zijn zoon Titus op. Ze zag zijn meesterwerken, waaronder De Nachtwacht, ontstaan en stond zelf ook model voor de grote schilder. Totdat Hendrickje Stoffels ten tonele verscheen. Geertje werd bruut opzijgeschoven en uiteindelijk door Rembrandt opgesloten in een tuchthuis.

Tegen het decor van wat eerder de Gouden Eeuw werd genoemd, laat Julika Marijn de vrouw aan het woord die de schaduwkant van Rembrandt aan den lijve ondervond. Al meer dan 350 jaar staat ‘de meester van het licht’ wereldwijd in de schijnwerpers. In de schaduw van Rembrandt is de herstory van Geertje; een eigentijdse voorstelling over de keerzijde van genialiteit en roem, de kracht om het licht te blijven zoeken, loyaliteit en de bittere grenzen daarvan.

Krachtige vrouwen die hun eigen weg en stem zoeken, is een terugkerend thema in het theaterwerk van Julika Marijn. Eerder maakte ze succesvolle solovoorstellingen over Etty Hillesum, prinses Diana en Helene Kröller-Müller.

tekst en spel: Julika Marijn
regieadviezen: Diederik van Vleuten
met dank aan: Simone van der Vlugt
foto – Carla van de Puttelaar

Eerherstel voor Rembrandts ‘hysterische’ minnares (NRC 27 jan.)

Over haar vorige programma Etty Hillesum – Dat onverwoestbare in mij schreef:
Theaterkrant: ‘Marijn brengt haar solovoorstelling met grote toewijding en in een beheerste stijl, naturel, nooit over-geëmotioneerd, soms zelfs met distantie. Dat werkt goed. Briljant is de redenering van Hillesum waarom zij níet wil onderduiken.

Tot op het laatst behoudt de voorstelling een optimistische toon, en dat is indrukwekkend. Beklemming en hoop gaan samen. Dat is knap gedaan, want op die manier behoudt Dat onverwoestbare in mij exact wat een historische voorstelling moet doen: je waant je in de tijd van toen, zonder kennis van nu.’

NRC: ‘Indrukwekkende voorstelling over de laatste jaren van Etty Hillesum.’

Theaterparadijs.nl*****: ‘Telkens schakelt Marijn tijdens de voorstelling tussen haarzelf en Hillesum. Door de subtiele manier waarop deze schakeling plaatsvindt, word ik, met de minuut, dieper en dieper in het verhaal gezogen. Het script is zo mooi geschreven. De prachtige zinnen zorgen ervoor dat de gebeurtenissen bijna zichtbaar worden. Marijn laat op weergaloze wijze zien wat een bijzondere, jonge vrouw Etty Hillesum is. Etty Hillesum, Dat onverwoestbare in mij is een intense, prachtige voorstelling.’

 www.julikamarijn.nl